افتادگی پلک یا همان پتوز یک مشکل و بیماری چشم به شمار می رود که گاهی به صورت خفیف بروز می دهد و گاهی هم ممکن است سنگین باشد و تمام مردمک چشم را بپوشاند و در دید فرد اختلال ایجاد کند. این بیماری که ممکن است یک پلک و یا هر دو پلک را درگیر کند، می تواند مادرزادی و ارثی باشد و یا اکتسابی به شمار برود و در سنین بالا اتفاق بیوفد.
کودکانی که در بدو تولد به افتادگی پلک دچار هستند، اصطلاحاً “پتوز مادرزادی” دارند. چنانچه کودکی با این عارضه به حد متوسط و یا شدید متولد شود، امکان دارد برای تکامل و اصلاح بینایی نیاز به درمان فوری داشته باشد. افتادگی پلک مادرزادی معمولاً در اثر نقص در تکامل عضله بالا برنده پلک بالایی چشم، رخ می دهد. با وجود اینکه پتوز معمولاً یک اختلال مستقل به شمار می رود اما در موارد مادرزادی امکان دارد با اختلالات دیگری از جمله اختلال حرکات چشمی، بیماری های عضلانی، تومورهای پلک یا سایر تومورها، اختلالات عصبی و عیب انکساری همراه باشد. نکته بسیار مهمی که در این مورد وجود دارد و باید بدانید این است که این بیماری به صورت معمول با گذشت زمان بهبود نمی یابد و حتماً نیاز به درمان و مراجعه به پزشک دارد.
عمل پتوز چشم میتواند به بهبود قابلتوجهی در ظاهر و عملکرد پلک منجر شود و در بسیاری از موارد به بهبود بینایی و کیفیت زندگی بیمار کمک میکند. با این حال، این جراحی با ریسکهای خاصی مانند عفونت، خشکی چشم و عدم تقارن همراه است که باید قبل از انجام جراحی مورد بررسی دقیق قرار گیرند. مشاوره با پزشک متخصص و بررسی مزایا و معایب جراحی به همراه آگاهی از نتایج و ریسکهای احتمالی، برای تصمیمگیری صحیح اهمیت بالایی دارد.
پتوز چشم در کودکان یا همان افتادگی پلک کودکان یک مشکل چشمی است که در آن عضله ای که مسئول بالا بردن پلک است، کمتر از حالت عادی کار می کنند و ضعیف هستند. حال سوال پیش می آید که چگونه افتادگی پلک در کودکان را تشخیص دهیم؟ این موضوع در شرایطی که حاد باشد، از روی ظاهر نیز قابل دید و واضح است. می توانید انواع پتوز یا افتادگی پلک در کودکان را در این مطلب ببینید تا با آن بیشتر آشنا شوید و بتوانید آن را تشخیص دهید. شاید با خود بپرسید افتادگی پلک مادرزادی چیست؟ در پاسخ باید گفت همان پتوز در کودکانی است که از بدو تولد دچار آن هستند و گریبان گیر کودک می شود. بنابراین می توان گفت پتوز یا افتادگی پلک در کودکان امری دور از ذهن نیست و ممکن است حتی در بچه های بسیار کوچک نیز وجود داشته باشد.
عوارض افتادگی پلک در کودکان
همانند مشکلات و بیماری های دیگر، افتادگی پلک در کودکان نیز عوارض دارد. افتادگی پلک در کودکان ممکن است ناچیز و خفیف باشد و یا در حدی باشد که به بینایی و سلامت کودک آسیب وارد کند. بنابراین تشخیص افتادگی پلک در کودکان یکی از مهمترین و اصلی ترین کارهایی است که والدین باید به آن دقت داشته و یا در زمان مناسب به پزشک مراجعه کرده و چشم های کودکان را معاینه و بررسی نمایند. از عوارض شایع پتوز افتادگی پلک روی مردمک چشم و اختلال در بینایی می باشد. در برخی از مواقع ممکن است در ظاهر کودک فقط نشان بدهد و در بینایی او مشکلی پیش نیاورد.
به صورت عادی هنگامی که مغز سیگنالی به عضلات بالابرنده پلک می فرستد، پلک ها باز می شوند. این سیگنال به وسیله اعصاب منتقل می شود. پس از آن ماهیچه ها، پلک ها را حرکت داده و به بالا هدایت می کنند. حال سوالی که ممکن است پیش آید این است که آیا افتادگی پلک در کودکان موروثی است؟ در پاسخ به این سوال باید گفت علل افتادگی پلک کودکان ممکن است هم به صورت موروثی و هم به صورت اکتسابی رخ دهد و بروز پیدا کند. زمانی که مشکلی در این فرآیند پیش می آید، پتوز رخ داده و بنابراین یک یا هر دو پلک پایین می ماند و باعث بروز این عارضه می شوند. دلایل افتادگی پلک فوقانی در کودکان عبارتند از:
مشکل در کار کرد مغز یا عصب
وجود اختلال در ارتباط اعصاب و ماهیچه ها
ضعیف شدن یا از بین رفتن عضلات بالا برنده پلک
عضله پلک به درستی به پلک چسبیده نیست
گاهاً پلک اصلاً باز نمی شود. پتوز می تواند یک چشم یا هر دو چشم را درگیر کند.
پتوز یا افتادگی پلک در کودکان در مواقعی که وجود داشته باشد و یا در حال ایجاد باشد را می توان از روش هایی تشخیص داد. در واقع تشخیص پتوز کودکان کار دشوار و سختی نیست و می توان از راه هایی آن را مشاهده کرد و دید. شما به عنوان والد می بایست حواستان به علائم نشان دهنده پتوز پلک مادرزادی باشد تا چنانچه سلامت کودکتان در خطر است، سریعاً به فکد درمان آن باشید. به صورت کلی کودک مبتلا به پتوز یا افتادگی پلک نشانه ها و علائمی را دارد که در ادامه مهمترین و بارزترین آنها را برای شما نام خواهیم برد:
برای بالا رفتن پلک ها، ابروهایشان را بالا می اندازند.
افتادگی پلک در کودکان: راهکارهای پیشگیری و درمان پتوز در کودکان
افتادگی پلک در کودکان و نوزادان یک عارضه ایست که نمی توان به صورت قطعی راهکاری برای پیشگیری برای آن ارائه کرد. این مشکل یا به صورت مادرزادی در نوزاد تازه متولد شده هست و یا ممکن است حتی بعد به صورت اکتسابی برای کودک ایجاد شود که در بالاتر دلایل ایجاد و بروز آن را برایتان توضیح دادیم. با توجه به این موضوع آیا افتادگی پلک مادرزادی درمان دارد؟ بهتر است بدانید، با وجود اینکه نمی توان از بروز پتوز در کودکان جلوگیری کرد، اما درمان افتادگی پلک مادرزادی و یا اکتسابی در دسترس است و قابل انجام می باشد.
با مراجعه به پزشک متخصص می توانید متوجه شوید کدام از روش های درمان افتادگی پلک در کودکان برای دلبندتان مناسب خواهد بود و باید آن را انجام دهید. توجه داشته باشید تنها دکتر می تواند بهترین روش درمان را مشخص کند و افرادی که تجربه داشته اند و یا به صورت علمی آگاهی و تحصیلات ندارند، نمی توانند تشخیص درستی بدهند. این بیماری در کودکان باهم ممکن است متفاوت باشد، در یک کودک حاد باشد و در یکی دیگر خفیف باشد، بنابراین نمی توان یک نسخه را برای تمام آنها پیچید.
درمان هایی که برای پتوز در کودکان وجود دارد به دو دسته تقسیم می شوند. این درمان ها لازم است با بررسی دقیق شرایط دقیق کودک انتخاب شود، از طرف دیگر باید تمام مراحل درمان به درستی و اصولی رعایت و انجام شود، در واقع به هیچ عنوان نباید پروسه درمان را نصفه نیمه رها کرد، اینگونه ممکن است اوضاع از ابتدا بدتر شود. روش های درمان پتوز کودکان به دو دسته تقسیم می شوند: درمان های طبیعی برای افتادگی پلک در کودکان و جراحی افتادگی پلک در کودکان .
* کودکان مبتلا به پتوز خفیف باید معاینه چشمی منظم داشته باشند تا مطمئن شوند که “آمبلیوپی” ایجاد نمی شود.
* بهتر است برای تقویت بینایی در چشم ضعیف تر از چسب چشم استفاده نمایید.
* برای اصلاح انحنای ناهموار قرنیه که باعث تاری دید (آستیگماتیسم) می شود، باید از عینک مخصوص استفاده کرد.
جراحی افتادگی پلک کودکان
چنانچه پزشک ببیند و تشخیص دهد که میزان افتادگی در کودک، حاد است و ممکن است مشکلات بیشتری را برای او بوجود آورد، برایش جراحی تجویز می کند. باید بدانید جراحی پتوز پلک کودکان می تواند تا حد بسیار زیادی افتادگی پلک بالا را ترمیم کند و در ظاهر کودک تاثیرات مثبتی ایجاد کند. البته نکته ای که از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است، این است که در صورتی که افتادگی پلک بینایی کودک را مختل نکند و آسیبی به سلامتی او وارد نکند، جراحی می تواند تا سن ۳-۴ سالگی به تعویق بیفتد. شاید علاقه داشته باشید که بدانید، مزایای جراحی افتادگی پلک چیست؟ این موضوع که احتمال خطر و آسیب به سلامتی فرزندتان را تا حد بسیار زیادی کاهش می دهد و زیبایی و اعتماد به نفس او را به خودش باز می گرداند، برترین مزایای جراحی پتوز کودکان به شمار می رود.
انواع روش های جراحی افتادگی پلک در کودکان
هنگامی که پزشک تشخیص می دهد که کودک نیاز دارد برای معالجه افتادگی پلک باید جراحی شود، حال وقت آن رسیده است تا بدانید چه روش جراحی برای افتادگی پلک برای آن کودک کارساز می باشد؟ برخی از روش های رایج و مهم جهت درمان افتادگی پلک در کودکان عبارتند از:
جراحی افتادگی پلک یکی از جراحی های سرپایی و ساده است که ممکن است تنها به منظور زیبایی انجام شود و یا کاملاً درمانی باشد. در هر صورت این عمل همانند دیگر جراحی ها مزایایی به همراه دارد و البته عوارضی نیز دارد که ناگفته نماند عوارض آن به قدری کم و ناچیز است که در مقایسه با مزایای آن اصلاً به چشم نمی آید. حال مسئله ای که ممکن است ذهن را درگیر کند این است که جراحی افتادگی پلک چگونه انجام می شود؟
جراحی افتادگی پلک در افرادی که به سن قانونی رسیده اند و اصطلاحاً در بزرگسالان، تحت بیهوشی موضعی انجام خواهد شد. در بعضی از موارد نیز جراحی تحت بیهوشی عمومی انجام می شود. عمل جراحی در اتاق جراحی صورت می گیرد و انجام می شود و بیمار روی تخت مخصوص دراز می کشد و قطره بی حسی به چشمان او ریخته می شود. در زیر با عدد هر مرحله را برایتان مشخص کرده ایم و مراحل زیر به ترتبیب خواهند بود:
پوست اطراف پلک را به کمک ماده ضد عفونی کننده تمیز می کنند و دور آن را می پوشانند. دکتر با استفاده از جوهر قابل شستشو خطوط مورد نیاز را روی پوست می کشد و سپس فرآیند تزریق ماده بی حسی موضعی را برای بی حس کردن پلک شروع می کند.
برای منقبض کردن عضلات جانبی، پزشک یک برش درون خطوط طبیعی پوست ایجاد می کند تا بتواند تاندون بالا برنده را پیدا کرده و سپس به کمک تعدادی بخیه به صورت موقت جمع می کند.
در مرحله بعد پزشک جراح، نور را مستقیماً به چشم می تاباند و از بیمار می خواهد که چشم خود را باز کند تا از قرار گرفتن بخیه ها در محل صحیح و مورد نظر خود اطمینان حاصل کند و یا در صورت نیاز اصلاحات لازم را انجام دهد. پس از آنکه بخیه ها به صورت مناسب در جای خود قرار داده شدند، پوست پلک به کمک بخیه های جذبی بسته خواهد شد.
در این مرحله، دکتر یک پد مخصوص را روی چشم جراحی شده و بخیه ها قرار می دهد. حدود یک تا سه هفته بعد از جراحی این بخیه ها برداشته خواهند شد.
افتادگی پلک در کودکان: نشانه ها و زمان مراجعه به پزشک
همانگونه که در قسمت های قبل در مورد انواع روش های جراحی افتادگی پلک در کودکان صحبت کردیم و توضیحات کاملی در این زمینه به شما دادیم، حال می خواهیم در مورد تشخیص پتوز در کودکان با شما صحبت کنیم و بررسی کنیم آیا همه کودکان باید برای درمان این مشکل جراحی شوند؟ در این مورد شما باید با پزشک جراح بسیار ماهر و حرفه ای صحبت کرده و از او مشورت های لازم را بگیرید و ببینید آیا نیاز به جراحی در کودکان وجود دارد؟ چنانچه پزشک تشخیص دهد کودک دلبند شما نیاز به جراحی دارد، شما می توانید سریع اقدام کرده و کارهای جراحی را انجام دهید و یا چنانچه به سلامت و بینایی او لطمه ای وارد نمی شد، تا سن ۳ یا ۴ سالگی او صبر کرده و بعد برای جراحی اقدام نمایید.
جالب است بدانید که پتوز در کودکان امکان دارد در هنگام تولد نوزاد نیز باشد و پزشک هنگام تولد متوجه افتادگی پلک از روی ویژگی های ظاهری نوزاد گردد، و یا امکان دارد مدت زمانی بعد از تولد، والدین از روی نشانه های ظاهری، متوجه افتادگی پلک شوند. ویژگی های ظاهری و البته برخی رفتارها از سوی کودک که در بخش های بالاتر به آنها اشاره کردیم، می تواند به شما هشدار دهد که باید به پزشک مراجعه کرده تا وضعیت کودکتان را بیشتر بررسی نمایید و از سلامت او مطمئن شوید و اگر که مشکلی دارد هرچه سریع تر درمان او را شروع نمایید. در این قسمت نیز بررسی های بیشتری که توسط پزشک صورت می گیرد را با هم مشاهده کرده و با آنها آشنا می شویم:
بررسی وضعیت بینایی کودک و وضعیت میدان دید او
بررسی وجود ورم هایی که ممکن است پلک را به سمت پایین بکشند.
بررسی وضعیت ساختار های عصبی با تست اعصاب و عضلات.
در برخی موارد ممکن است پزشک تصویربرداری از چشم را تجویز کند.
راهنمای جامع برای والدین: افتادگی پلک در کودکان
پتوز در کودکان، یکی از مشکلات چشمی و یا حتی بینایی است که تاثیراتی بر روی بینایی و ظاهری کودک می گذارد. ممکن است شما هم جزو آن دسته از افرادی باشید که بپرسید خطرات جراحی افتادگی پلک کودکان چیست؟ در پاسخ به این سوال باید بگوییم که افتادگی پلک چنانچه کم و خفیف باشد، خطر جدی برای کودک به همراه نخماهد داشت و نگران کننده نیست، البته که به دلیل تغییرات ظاهری که در او بوجود می آورد ممکن است به لحاظ روحی روی او تاثیر گذاشته و اعتماد به نفس وی را کاهش دهد و یا احساس ناخوشایندی داشته باشد که همانند دیگر هم سن و سال هایش نیست. اما اگر کودک دچار افتادگی حاد باشد، مستقیماً روی بینایی او تاثیر گذاشته و سلامت کودک را تهدید می کند. بینایی او تحت تاثیر قرار می گیرد و اگر با مشکلات دیگر همراه باشد، عوارض بسیار جدی گریبان گیر کودک خواهد بود.
با تشخیص صحیح و درمان مناسب و به موقع، می توان این مشکل را کنترل کرد و بهبود بخشید. بنابراین پیدا کردن و مراجعه به پزشک متخصص و جراح حرفه ای از اهمیت بسیار زیادی برای سلامت جسم و روح کودکانمان برخوردار است. ما در مرکز جراحی پلک RMC تیم حرفه ای و پزشکان ماهر را جمع کرده ایم تا شما بتوانید با خیالی آسوده و راحت به کلینیک مراجعه کرده و بتوانید با آرامش خود را به دست آنها بسپارید تا هم در جهت زیبایی و هم در جهت درمانی به بهترین شکل مورد شما را بررسی کنند و برای درمان آن بهترین پیشنهادات و مشاوره ها را به شما دهند. کلینیک چشم RMC یکی از بهترین مراکز چشم و زیبایی در تهران است که تمامی امور مربوط به چشم و زیبایی صورت را برای شما، زیر دستان حرفه ای ترین های این حوزه انجام خواهد داد.
چقدر این پست مفید بود؟
روی یک ستاره کلیک کنید تا به آن امتیاز دهید!
میانگین امتیاز ۰ / ۵. تعداد آرا: ۰
بدون رای! اولین نفری باشید که به این پست امتیاز می دهید.
پیام بگذارید