فلج پلک مادرزادی یا پتوز دو طرفه به دنبال میاستنی گراویس یکی از وضعیتهای حاد و تأثیرگذار در حوزه پزشکی است که ممکن است بر توانمندی افراد در حرکت و کنترل عضلات چشم تأثیر بگذارد. میاستنی گراویس، یک بیماری عصبی که به عنوان علت افتادگی پلک شناخته میشود، میتواند در مواردی به فلج پلک مادرزادی دوطرفه منجر شود. در این مقاله، به بررسی این وضعیت، علل و نحوه درمان فلج پلک مادرزادی دوطرفه بر اثر میاستنی گراویس در بهترین کلینیک جراحی پتوز خواهیم پرداخت.
میاستنی گراویس (Myasthenia Gravis) یا MG یک بیماری خودایمنی مزمن است که موجب ضعف عضلانی در نواحی پلک و خود پلک میشود؛ به اصطلاح تون عضلانی پلک (muscle tone) کاهش مییابد. علت دقیق شروع این بیماری هنوز مشخص نشده است. اما تحقیقات نشان میدهند که عواملی چون هیپرپلازی تیموس، انکولوژی و بیماریهای بافت همبند سیستمیک میتواند باعث ایجاد MG شود. فلج بولبار آستنیک میتواند مادرزادی یا اکتسابی باشد که باید تحت جراحی افتادگی مادرزادی قرار بگیرد.
میاستنی گراویس اغلب در زنان بین ۲۰ تا ۴۰ سال و مردان بین ۵۰ تا ۸۰ سال ظاهر میشود، اما میتواند در هر سنی رخ دهد.
MG در نتیجه یک حمله خود ایمنی به گیرندههای استیل کولین پس سیناپسی ایجاد میشود که در نتیجه انتقال عصبی عضلانی مختل میگردد. علت تشکیل اتوآنتی بادی ناشناخته است، اما این بیماری با ناهنجاریهای تیموس، تیروئیدیت خود ایمنی و سایر اختلالات خود ایمنی (مانند آرتریت روماتوئید (RA)، لوپوس اریتماتوز سیستمیک (SLE)، کم خونی پرنیشیوز همراه است.
نقش تیموس در MG نامشخص است، اما ۶۵% بیماران دارای هیپرپلازی تیموس و ۱۰% دارای تیموم هستند و باید تحت جراحی افتادگی مادرزادی قرار بگیرند. حدود نیمی از تومورهای تیموس نیز بدخیم هستند. به طور خلاصه:
پتوز دو طرفه میاستنی گراویس (Ptosis Myasthenia Gravis) یک وضعیت پزشکی است که باعث افتادگی پلک فوقانی چشم میشود و میتواند منجر به بسته شدن مردمک چشم و اختلال در بینایی گردد.
این بیماری معمولاً حدود ۱.۵ میلیمتر از لبه پلک بالایی عنبیه چشم را مسدود میکند. اگر میزان افتادگی پلک زیر لبه بالایی عنبیه بیش از ۲ میلیمتر باشد، این نشاندهنده وجود پتوز در میاستنی گراویس است. برای درمان این بیماری نیاز به جراحی افتادگی مادرزادی است. بدون انجام عمل جراحی، این بیماری منجر به کاهش بینایی و بروز سایر بیماریهای چشمی میشود.
از مهمترین علل بروز پتوز دو طرفه پلک میتوان به عوامل ارثی و مادرزادی، افزایش سن، ضربه (تروما)، تومور چشم، دیابت، یک اختلال عصبی یا یک اختلال سیستمیک، عوارض جراحی آب مروارید یا سایر جراحیهای اصلاحی چشم اشاره کرد. این وضعیت همچنین میتواند ناشی از مشکل در عضلات بالابرنده پلک باشد. گاهی اوقات چنین مشکلاتی به دلیل ویژگیهای آناتومیک فردی ایجاد میشود.
علائم این وضعیت ممکن است از خفیف تا شدید متغیر باشند، به این معنا که در افراد مختلف و حتی در یک فرد به مرور زمان تغییر کنند. میزان ضعف در عضلات چشم ممکن است روز به روز متفاوت باشد. این نشان از تغییرات دینامیک و غیرثابت در عضلات مرتبط با پتوز میاستنی گراویس دارد.
علائم بیماری در زمان عصر یا پس از انجام کارهای طولانی که نیاز به تنش عضلانی چشم دارد، افزایش مییابد. این نشان از تأثیر فعالیت و تنش عضلانی بر وضعیت بیماری است. با این حال، با کمی استراحت و بستن چشمها میتوان از شدت علائم کم کرد.
در میاستنی گراویس چشمی معمولاً ضعف در سایر عضلات اندام صورت وجود ندارد و مشکلاتی در بلع، صحبت کردن و تنفس دیده نمیشود. این نشان از این است که تاثیر علائم بیشتر در حوزه چشم است و به طور عام بر دیگر قسمتهای سیستم عصبی تأثیر ندارند. با این حال هر چه زودتر باید اقام به جراحی افتادگی مادرزادی کرد.
علائم اصلی فلج پلک مادرزادی عبارتاند از:
هرکدام از این عوامل میتواند به عنوان عاملی موثر در ایجاد پتوز میاستنی گراویس باشند که نیاز به ارزیابی و درمان توسط متخصصان پزشکی در بهترین کلینیک جراحی پتوز دارند.
نظرات مختلفی در مورد اینکه چرا ماهیچههای چشم اغلب درگیر این بیماری هستند وجود دارد. با این حال، هنوز دلیل و توضیح دقیقی وجود ندارد. این نظرات توسط پزشکان بهترین کلینیک جراحی پتوز ارائه شدهاند.
این بخش از متن به بررسی چند فرضیه مختلف درباره میاستنی گراویس و فلج پلک مادرزادی مرتبط با این وضعیت میپردازد. در زیر توضیحاتی درباره هر یک از این فرضیهها آورده شده است:
به همین دلیل، ماهیچههای چشم اغلب تحت تأثیر سایر بیماری های خودایمنی مانند غده تیروئید قرار میگیرند.
برای تشخیص بیماری فلج پلک مادرزادی میبایست به بهترین کلینیک جراحی پتوز مراجعه کرد.
معاینه بیمار توسط چشم پزشک از نظر میاستنی چشمی شامل موارد زیر است:
برای حذف کیستها و تومورهای شبکه جانبی چشم و مغز، میتوان مطالعات ابزاری زیر را انجام داد:
درمان پتوز دو طرفه بر اثر میاستنی گراویس به دو دسته تقسیم میشود:
درمان بیماری زمینهای: در این روش، پزشک سعی میکند با درمان بیماری میاستنی گراویس، علائم آن از جمله افتادگی پلک را نیز بهبود بخشد. درمانهای بیماری میاستنی گراویس عبارتاند از:
در مورد کودکان مبتلا به میاستنی گراویس و پتوز دو طرفه ، جراحی زیبایی معمولاً پس از رسیدن به سن ۳ سالگی انجام میشود. این کار برای جلوگیری از کاهش بینایی و ایجاد استرابیسم (انحراف چشم) انجام میشود. در بزرگسالان، جراحی زیبایی معمولاً پس از بلوغ انجام میشود.
در مورد افتادگی پلک ناشی از ضربه، جراحی معمولاً پس از بهبودی (۶-۱۲ ماه) انجام میشود. پزشک بسته به مورد خاص در مورد زمان عمل تصمیم میگیرد. شما میتوانید با مراجعه به بهترین کلینیک جراحی پتوز این بیماری را درمان کنید.
درمان به موقع برای هر بیماری که میتواند باعث افتادگی پلک شود، امری حیاتی است. در زیر توضیحاتی درباره درمانها و راهکارهای مختلف جلوگیری از افتادگی پلک آورده شده است:
توجه به بهداشت چشم و انجام تمرینات مناسب میتواند در جلوگیری از افتادگی پلکها و پتوز دو طرفه و بهبود عملکرد چشمی مفید باشد. در هر صورت، همیشه توصیه میشود با متخصصان مربوطه در مورد امور بهداشتی و درمانی مشورت کنید. اگر هم به درمان نیاز دارید میبایست به بهترین کلینیک جراحی پتوز مراجعه کنید.
درمان فلج پلک مادرزادی یا پتوز دو طرفه ناشی از میاستنی گراویس نیاز به رویکردهای گوناگون و تخصصی دارد. از روشهای مختلفی از جمله فیزیوتراپی، درمانهای دارویی و در مواردی جراحی بهره برده میشود تا بهبود در عملکرد عضلات چشم و پلک حاصل شود. ارتقاء زندگی افراد مبتلا به این وضعیت از طریق درمان مناسب و حمایت روانی و اجتماعی از اهمیت ویژهای برخوردار است. امیدواریم که اطلاعات ارائه شده در این مقاله به بهبود درک و مداخلههای مؤثر برای فلج پلک مادرزادی دوطرفه کمک کند و زندگی روزمره افراد مبتلا به این وضعیت را تسهیل نماید.
منابع
پتوز میاستنی گراویس وضعیتی است که در آن پلک فوقانی به سمت پایین افتادگی پیدا میکند و باعث بسته شدن مردمک و اختلال بینایی میشود.
نیستاگموس abduction نوعی غیرطبیعی از حرکت ناخواسته چشم است که در آن یکی از چشمها به سمت بیرون (سمت گیجگاه) سریع حرکت میکند (فاز تند) و سپس به آرامی به سمت وسط (خط میانی) برمیگردد (فاز کند). به طور معمول، این اتفاق زمانی رخ میدهد که چشم گویی به سمت دیگر نگاه میکند، در حالی که چشم دیگر بی حرکت باقی میماند (لوچ یا قیج شدن چشم).
در صورت مشاهده افتادگی پلک فوقانی، مراجعه فوری به پزشک و انجام درمان (معمولاً جراحی) برای جلوگیری از مشکلات دائمی بینایی و سایر عوارض بسیار مهم است. لذا شروع درمان فوری برای جلوگیری از عوارضی مانند کاهش بینایی، تنبلی چشم (آمبلیوپی)، انحراف چشم (استرابیسم) و حتی تغییر حالت سر ضروری است.
هدف اصلی این جراحی، تقویت عضلهی ضعیف و در نتیجه، بالا بردن پلک و بهبود میدان دید فرد است. این جراحی برای موارد خفیف پتوز (افتادگی پلک) ناشی از ضعف جزئی عضلهی بالابرندهی پلک مناسب است. به طوری که ابتدا پزشک برشی روی پوست پلک ایجاد میکند. سپس ناحیهی مطلوب از بافت عضلانی ضعیف شده انتخاب میشود. این ناحیه انتخاب شده از بافت عضلانی کوتاه میشود. بعد، عضلهی کوتاه شده روی غضروف پلک بالا ثابت میشود. در نهایت، با این فرآیند، چین طبیعی پلک (fold) شکل میگیرد.
پیام بگذارید