پلک بالایی چشم به صورت معمول حدود ۹ الی ۱۰ میلیمتر با پلک پایینی چشم فاصله دارد که در این فاصله شکاف چشم قرار گرفته که در آن مردمک چشم و به صورت کلی ساختار بینایی انسان قرار دارد. پتوز چیست؟ پتوز پلک به عنوان یک عارضه در پلک بالایی شناخته می شود و در آن پلک بالا پایین تر از حد معمول قرار می گیرد و بینایی را تحت تاثیر قرار می دهد. علت ایجاد این عارضه، ضعف در عضلات لواتر یا مولر و یا حتی آسیب به اعصابی است که مسئول کنترل این اعصاب می باشد. عوارض افتادگی پلک می تواند به صورت خطرناکی بروز پیدا کنند و یا نه هیچ خطری برای فرد ایجاد نکند.
نکته قابل توجه این است که کشیدگی پوست پلک بالا و تجمع چربی و سنگینی پلک هم می تواند باعث پتوز کاذب شود. پتوز ممکن است به صورت مادرزادی باشد و از زمان تولد وجود داشته باشد و یا اینکه پس از مدتی به صورت اکتسابی ایجاد شود. همچنین باید بدانید پتوز ممکن است در یک چشم و یا هر دو چشم وجود داشته باشد. گاهی پتوز فقط در ظاهر نشان دارد و تاثیری در سلامت فرد ندارد ولیکن در برخی مواقع پتوز که ایجاد می شود زنگ خطری از آسیب های جدی و خطرناکی در اعصاب، عضلات، حدقه چشم و یا مغز می باشد. باید بدانید که معمولاً پتوزهایی که در مدت چند ساعت و یا چند روز ایجاد می شود، نشان دهنده مشکلات جدی هستند.
درست است در برخی مواقع پتوز تنها در ظاهر افراد تاثیر می گذارد، اما در برخی شرایط امکان دارد که افتادگی پلک به قدری زیاد باشد که اختلال در بینایی به وجود بیاورد. در برخی موارد افرادی که دچار پتوز هستند، برای اینکه بتوانند بهتر ببینند زاویه سر خود را تغییر می دهند و یا چانه خود را بالا می برند که این عادت در دراز مدت باعث آسیب جدی به گردن می شود.
شاید برایتان سوال باشد که پتوز مادرزادی چگونه درمان می شود؟ بر اساس گفته های بالا و با در نظر گرفتن آسیب های احتمالی و جدی امروزه جهت جلوگیری از وضعیت خطرناک و یا اختلال در بینایی، جراحی پتوز یا افتادگی پلک مادرزادی انجام می دهند.
جراحی پتوز یا فلج عضله چشم به منظور اصلاح افتادگی پلک فوقانی پتوز انجام می شود و دارای مراحل و شرایط خاصی است. آشنایی با جراحی پتوز یا افتادگی پلک به صورت دقیق، مطلبی است که در ادامه به آن خواهیم پرداخت.
افتادگی پلک یا پتوز می تواند بر اساس معیارهای متفاوتی همانند سن شروع، شدت پتوز، دلیل ایجاد و عملکرد عضله لواتور تقسیم بندی شود. انواع پتوز به شرح ذیل می باشد:
پتوز تروماتیک
ضربه و یا آسیب های وارد شده علت اصلی بروز پتوز تروماتیک می باشند. بر اثر شدت تروما و آسیب وارد شده پتوز تروماتیک می تواند خفیف یا متوسط و یا حاد باشد.
پتوز نوروژنیک
دلیل اصلی بروز پتوز آسیب سلول های عصبی است. حالا دلیل ایجاد آسیب های عصبی می تواند دیابت، انواع بیماری های مربوط و یا وجود تومور باشد.
پتوز آپونوروتیک
این نوع پتوز وابسته به سن است و علت اصلی آن پتوز اکتسابی می باشد. بر اثر بالا رفتن سن تغییراتی همانند کشیدگی عضله ایجاد می شود. عضله لواتور ضعیف و نازک می شود و توان کشیدن پلک را از دست می دهند.
پتوز میوژنیک
در این شرایط، دلیل اصلی ایجاد پتوز آسیب سلول های عضلانی است که باعث می شود عضلات قدرت کافی برای بالا کشیدن پلک را نداشته باشد.
پتوز مکانیکی
پتوز مکانیکی به دلایلی همانند سنگینی بیش از حد پلک و یا عضلات پلک ایجاد می شود در حالی که همه آنها در شزایط مساعد و سالم هستند. پوست اضافی یا چربی و یا تومورهای پلکی می توانند دلیل اصلی ایجاد پتوز مکانیکی باشند.
پتوز مادرزادی و اکتسابی
علل پتوز را می توان به دسته مادرزادی و یا اکتسابی تقسیم بندی کرد. می توان پتوز را به دو نوع مادرزادی و یا اکتسابی بر اساس سن ایجاد آن، تقسیم بندی کرد. پتوز مادرزادی از زمان تولد کودک و یا نهایتاً در سال اول زندگی او ایجاد می شود و در ۷۵درصد مواقع تنها ۱ چشم کودک درگیر می شود. دلیل اصلی این نوع پتوز رشد ناقص و یا غیرطبیعی سلول های عضله لواتور و یا اعصاب مرتبط با پلک است.
در پتوز اکتسابی انواع آسیب های میوژنیک، آپونوروتیک، تراماتیک، نوروژنیک و مکانیکی می توانند ایجاد کننده پتوز در سن های بالاتر باشند. ناگفته نماند شدت پتوز را می توان به خفیف، متوسط و یا حاد تقسیم بندی کرد. نتیجه جراحی افتادگی پلک چشم می تواند ضعیف، خوب و یا متوسط باشد. حال سوال می شود که در نوع اکتسابی پتوز بالغین چگونه درمان می شود؟
همانطور که در قبل تر گفتیم، علل بروز افتادگی پلک یا پتوز در کودکان غیر طبیعی بودن عضله و یا اعصاب می باشد. پتوز در کوکان نه تنها مشکلاتی در زیبایی و بینایی ایجاد می کند بلکه گاهی منجر به آسیب های جدی به سر و گردن نیز می شود که دلیل اصلی آن تلاش برای دیدن بهتر و زاویه دادن به گردن می باشد. از مشکلات مهمی که در بینایی کودکان بر اثر پتوز به وجود می آید، می توان به آستیگماتیسم، تنبلی چشم و انحراف چشم اشاره کرد.
در برخی موارد مشکل افتادگی پلک در کودکان جدی نیست و احتمال زیاد با گذر زمان وضعیت آن خوب می شود. در غیر این صورت و در شرایطی که کودک مشکلاتی برایش ایجاد شود، باید عمل جراحی انجام شود. فواید عمل پتوز برای کودکان این است که می توان از بروز مشکلات بیشتر و حادتر پیشگیری کرد.
جراحی پتوز و کاربردهای درمانی آن به این صورت است که در روند آن به به این صورت است که به تقویت عضله لواتر پرداخته می شود و یا اینکه پلک ها به عضلاتی متصل می شوند که می توانند در ارتفاع پلک ها تغییر ایجاد کنند. جراحی زمانی توصیه می شود که احتمال تنبلی چشم در آینده وجود داشته باشد. تمام کودکانی که به پتوز دچار هستند، اعم از کسانی که به جراحی نیاز دارند و یا حتی آنهایی که به جراحی نیازی ندارند، لازم است به صورت منظم و مرتب با پزشک معالج خود در ارتباط باشند و مداوم معاینات لازم را انجام دهند.
از آنجایی که چشم کودکان با مرور زمان تغییرات زیادی می کنند، چک کردن مرتب و مداوم توسط پزشک متخصص امری واجب می باشد تا احتمال مشکلات بعدی را کاهش بررسی کند. چنانچه جراحی ممکن نباشد و پتوز به وجود آمده حالت موقت داشته باشد، احتمال دارد که پزشک عینک های مخصوص تجویز کند. نام این عینک های ویژه ptosis crutch می باشد.
درمان پتوز در افراد بزرگسال
در بزرگسالان هنگامی که پتوز رخ می دهد، در برخی از انواع آن، می توان با استفاده از روش هایی غیر از جراحی آن را درمان کرد. علائم و نشانه های پتوز کدامند؟ در پاسخ باید بگوییم که هرگونه افتادگی در پلک پتوز است ولیکن برخی از افراد پف پشت پلک را ممکن است با افتادگی اشتباه بگیرند. حالا احتمال دارد سوال برایتان پیش بیاید تفاوت افتادگی پلک چشم و پف چشم در چیست؟ جواب این سوال این است که برخی افراد عادی نمی توانند آنها را از هم تشخیص دهند،
بنابراین تشخیص و درمان پتوز دقیق و حرفه ای توسط دکتر انجام می شود. امروزه استفاده از قطره چشمی برای رفع افتادگی پلک، قطره ای به نام اکسی متازولین در برخی از بیماران افتادگی پلک کاربرد دارد و با تاثیراتی که در عضلات موثر در حرکت پلک دارد، وضعیت را مطلوب می کند.
البته باید بدانید که از این روش برای تمام بیماران نمی توان استفاده کرد و تشخیص تخصصی این موضوع تنها به دست پزشک معالج امکان پذیر است. روش دیگری که برای درمان افتادگی پلک در بزرگسلان استفاده می شود، جراحی پتوز است. روند جراحی افتادگی چشم در بزرگسالان به این نحو است که با بی حسی موضعی اطراف چشم بیمار را سر می کنند و عمل را انجام می دهند.
معمولاً این عمل یک جراحی سرپایی بوده و بیمار پس از جراحی پتوز به خانه بازمی گردد. پیش از عمل جراحی فرد باید حتماً با پزشک خود درباره داروهایی که مصرف می کند و یا سابقه بیماری هایی که داشته و یا الان به آن مبتلاست، به صورت کامل و دقیق توضیح دهد.
بهترین روش درمان افتادگی پلک چشم را زمانی می توان تشخیص داد که پزشک نوع پتوز را بداند. تا قبل از اینکه پزشک متخصص معاینه نکرده است، نمی توان برای درمان به صورت قطعی نظر داد.
بسیاری از افراد افتادگی پلک را با پف پلک، یکی می دانند. اما این دو کاملاً با هم تفاوت دارند. پف پلک به صورت ژنتیکی یا به مرور زمان و یا شل شدن پوست رخ می دهد. در صورت بروز می تواند هر دو چشم و گاهی دو پلک بالا و پایین را درگیر کند. مشکل اصلی که در پف پلک ایجاد می شود تجمع چربی اضافی در اطراف چشم است که با جراحی زیبایی آن را ترمیم می کنند.
این جراحی بلفاروپلاستی نام دارد. در طی این عمل جراحی، پزشک جراح برش را روی سطح پلک می زند و پوست افتاده و چربی اضافی را خارج می کند. عمل جراحی بلفاروپلاستی، معمولاً جنبه زیبایی دارد و قسمت اصلی توجه و تمرکز روی پلک بیمار می باشد. پتوز افتادگی یک پلک و یا هر دو پلک روی محدوده چشم بیمار است که به دلیل فلج عضله بالابرنده پلک، اتفاق می افتد.
بسیاری از افراد مبتلا، حامل ژن بیماری زای پتوز هستند و فلج عضله چشم مادرزادی را تجربه می کنند. برخی افراد نیز در اثر تروما (آسیب وارد شده بر اثر ضربه)، حوادث و تصادفات، فشارهای عصبی و افزایش سن، به پتوز مبتلا می شوند. پزشک جراح متخصص، در طی جراحی پلک فلج مستقیماً عضله بالا برنده چشم را ترمیم می کند. همل جراحی پتوز جنبه درمانی دارد، با وجود این پس از عمل جراحی، ظاهر فرد نیز اصلاح می شود و پلک او بالا می رود.
چگونه بهترین جراح فلج پلک مادرزادی را انتخاب کنیم؟
تنها درمان دائمی فلج عضله چشم جراحی افتادگی پلک چشم است. این عمل حساسیت بسیار بالایی دارد و باید توسط بهترین جراح فلج پلک مادرزادی، صورت بگیرد. مرکزی که در آن جراحی انجام می شود نیز باید پیشرفته و دارای جدید ترین امکانات روز دنیا باشد.
مهارت جراح در کنار مرکز جراحی مناسب باعث می شود نتیجه ای فوق العاده و فراتر از انتظار از جراحی پلک فلج بگیرید. در این مورد باید به درستی و با وسواس زیاد تحقیق و پرس و جو کنید. امکانات کلینیک را بررسی کنید و از سایر مراجعان و بیماران قبلی کلینیک نیز نظرخواهی نمایید. اولین و برترین مرکز تخصصی جراحی پلک در ایران، کلینیک RMC تهران است. امکانات ویژه ای که مرکز RMC به بیماران می دهد، آن را به بهترین کلینیک تخصصی جراحی پلک در ایران تبدیل کرده است.
کلینیک جراحی چشم و پلاستیک RMC چه مزایایی دارد؟
کلینیک RMC با دارا بودن امتیازات بی شمار رتبه اول را در جراحی های تخصصی پلک، کسب کرده است. از مهمترین نکات این مجموعه، تخصصی بودن آن است. کلینیک RMC با دانش گسترده و تخصصی در زمینه جراحی پتوز چشم، و بهره گیری از جدیدترین متد های جراحی پلک، رضایتمندی بسیار بالایی در تمام بیماران خود به دست آورده است.
پزشکان جراح کلینیک RMC، با تجربه زیاد، دانش تخصصی و مهارت بالا، هرکدام بهترین جراح فلج پلک مادرزادی و بهترین جراح پتوز در ایران به شمار می روند. تمامی پرسنل و کادر درمان مرکز RMC، درستکار، با صداقت و مسئولیت پذیر می باشند. کلینیک تخصصی جراحی پلک RMC، انجام موفق جراحی پلک فلج و خشنودی بیماران را از اهداف مهم خود قرار داده و طی سالها فعالیت، پیوسته کوشیده که این مهم را به دست بیاورد. همچنین کارشناسان مجموعه، با صبر و حوصله، آگاهی و دانش کامل پاسخگوی تمامی سوالات بیماران و مراجعان هستند. نکته حائز اهمیت و مهمی که وجود دارد این است که مشاوره رایگان تلفنی نیز از دیگر خدمات مرکز تخصصی جراحی پلک و پلاستیک RMC می باشد.
چقدر این پست مفید بود؟
روی یک ستاره کلیک کنید تا به آن امتیاز دهید!
میانگین امتیاز ۴.۴ / ۵. تعداد آرا: ۵۷
بدون رای! اولین نفری باشید که به این پست امتیاز می دهید.
پیام بگذارید